Sağlık

Probiyotik Besinler

Probiyotik Besinler, gaz yapmayan yiyecekler

Eskiden vücudu yalnızca beyin ve kalbin yönettiği düşünülürdü. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar bağırsaklarımızın da vücut sisteminin sağlıklı çalışması açısından önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bu sebeple de probiyotik besinlerden çok daha fazla konuşulmaya başlanmıştır. Probiyotik besinler nelerdir? Probiyotik içeren gıdalar hangi sıklıkla tüketilmelidir? Probiyotik besinlerle ilgili merak edilen sorulara yazımızda cevap bulabilirsiniz.

Probiyotikler Ne İşe Yarar?

Yapılan bilimsel araştırmalar, bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler olduğunu ve bu mikrofloranın (bağırsaktaki bakteri topluluğu) bizi hastalıklardan korumaya ve hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

İşte probiyotikler; bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin, aslında bakteri dengesinin korunmasında rol oynuyorlar. Bu konuda yapılan birçok araştırma, probiyotik besinlerin genel olarak bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye de yardımcı olduğunu gösteriyor. Probiyotik Nedir Yazımızı Okuyabilirsiniz.

Probiyotik Besinlerin Faydaları

Probiyotik besinler, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olurlar. Sindirim sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmesi, bağırsaklarımızdaki bakteri dengesi sayesinde olur. İşte bu dost bakteriler, dengeyi korumaya yardımcı olarak, sindirim sistemi sağlığını olumlu yönde etkilerler.

Probiyotikler, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olurlar. Bağışıklık sistemimizin bizi mikroorganizmalara karşı korur ve düzenli çalışmaması halinde çeşitli reaksiyonlara, hastalıklara neden olur. İşte dost bakteri probiyotik besinler, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudumuzdaki dengenin korunmasına ve bu problemlerin önüne geçmeye yardımcı olurlar.

Probiyotik Besinler Nelerdir?

İçerisinde probiyotik bulunan probiyotikler insanlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu besinler şu şekilde sıralanabilir;

  • Özellikle kahvaltılarımızda tükettiğimiz peynir probiyotik açısından oldukça zengindir.
  • Probiyotik besinler denildiği zaman akla ilk gelen besinlerden biri de şüphesiz kefirdir. Düzenli bir şekilde tüketeceğiniz kefir bağırsak florasının sağlıklı kalmasına ciddi bir şekilde yardımcı olacaktır.
  • Yoğurt da probiyotik açısından oldukça zengindir. Çünkü içerisinde Acidophilus ve Lactobacillus isimli insan vücudu için yararlı olan bakteriler bulunmaktadır.
  • Elma sirkesi de probiyotik açısından çok zengin besinlerden bir tanesidir. Akşamları yemek sonrası içilen elma sirkesi vücut açısından oldukça faydalıdır.
  • Ev yapımı nar ekşisi de probiyotikler arasında yer alır. Bu ev yapımı nar ekşileri ile hazırlayacağınız salatalar oldukça sağlıklı ve faydalı olacaktır.

Probiyotik Besinler Hergün Düzenli Tüketilmeli

Takviye ya da besinler yoluyla alınabilen probiyotiklerin vücudumuzdaki etkilerinin görülebilmesi için her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Probiyotik besinler ile zenginleştirilmiş yoğurt, kefir, boza, tarhana, fermente besinler, sirke, fermente peynirler hem ulaşılması kolay hem de kolaylıkla tüketilebilecek probiyotikler arasında yer alıyor. Probiyotiklere besin sağlayan prebiyotikler olarak ise yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, hindiba, keten tohumu, arpa ve yulaf  olarak sıralanıyor.

Probiyotikler İle İlgili Notlar

  • Probiyotik besinler hemen etki göstermezler, etkilerini görebilmek için en az 2 hafta düzenli kullanılmalı.
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin( HIV, AIDS vb.) probiyotik tüketimi tehlikeli sonuçlara yol açabileceği için mutlaka dikkat edilmeli.
  • Metal maddeler probiyotik besinlerin etkinliğini azalttığı için, bu ikisini birbiri ile temas ettirmemeli.
  • Antibiyotikler ile probiyotikler aynı anda kullanılmamalı, aralarında en az 2 saat fark olmalıdır.

Probiyotik Besinlerin Faydaları Nelerdir?

  • Kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olmaktadır.
  • Vücudun bağışıklık sisteminin yüksek olmasını sağlamaktadır.
  • Özellikle çocuklarda egzama gibi deri rahatsızlıklarının azalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kanseri önleme de oldukça etkilidir. Bunun yanında kanserin engellenmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Bağışıklığın güçlenmesi açısından oldukça önemlidir.
  • Şişkinlik, hazımsızlık, ishal, gaz, çeşitli mide rahatsızlıkları gibi hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir.
  • İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonların ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
  • Solunum yolunda meydana gelecek hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Yediğimiz yiyeceklerde bulunan vitaminlerin daha kolay bir şekilde emilmesine yardımcı olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir