Sağlık

Probiyotik Nedir?

probiyotik nedir?

Probiyotik terimi, anlamca ‘YAŞAM İÇİN’ demektir ve antibiyotik teriminin karşıtıdır. Yetişkin bir insanın bağırsaklarında yaklaşık 2 kg mikrobiyota/mikrobiyom/flora vardır. Mikrobiyotamızın önemli bir kısmını da probiyotik bakteriler oluşturur. Probiyotik Nedir ? Sindirim sisteminde doğal olarak bulunan, sindirime ve bağışıklığa yardımcı olan, vücuttaki inflamasyonu azaltan mikroorganizmalardır.

Probiyotik Nedir?

Probiyotik nedir sorusuna cevap verecek olursak probiyotiklerin faydaları birçok bilimsel araştırma ile desteklenmektedir. Bu yararlar arasında, GIS hastalıklarının tedavisi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, alerji gelişiminin önlenmesi, kadınlarda vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olması sayılabilir. Bazı probiyotiklerin, bebeklerde kolik belirtilerini yatıştırdığı, uyku kalitesini artırdığı, B vitaminlerinin üretimini artırdığı, soğuk algınlığından koruduğu da çalışmalarla gösterilmiştir.

Sağlık İçin Probiyotikler

Probiyotikler, genel olarak sağlıklı insanlarda iyi güvenlik siciline sahiptirler. Yan etkileri, genellikle, gaz gibi hafif sindirim sistemi şikayetlerinden oluşur.

Bir grup inflamatuar bağırsak hastalıklarında (IBD), Crohn hastalığı da dahil olmak üzere, yapılmış çalışmalar, probiyotiklerin umut verici bir seçenek olduğu yönündedir. Probiyotik nedir sorumuza araştırmaya devam edelim. Probiyotik Besinler Yazımızı İnceleyebiilirsiniz.

En Yaygın Probiyotik Türleri

Genellikle Laktik asit bakterileridir. Yanı sıra, Bacillus coagulans, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii (maya), gram pozitif koklar ve bunların alt kültürleridir.

Probiyotikler kapsül, saşe, damla gibi çeşitli farmasötik formlarda hazır halde bulunabilirken, yoğurt gibi aktif canlı kültürlere sahip fermente gıdalarda da doğal olarak bulunurlar.Yoğurdun yanı sıra, kefir, geleneksel ayran, lahana turşusu, salamura zeytin, çeşitli peynirler (çedar, mozarella gibi) de bu kategoridedir.

Kişilerin, probiyotik içeren yiyeceklere alerjisi olmadığı sürece, genel sağlığı iyileştirmek amacıyla beslenmelerine bu gıdaları dahil etmeleri yararlıdır. Probiyotik nedir sorumuza araştırmaya devam edelim.

Prebiyotikler ve Probiyotiklerle İlişkileri

Probiyotik nedir sorusuna cevap verdikten sonara prebiyotikler, sindirim kanalındaki yararlı bakterileri besleyen ve onların büyümesini teşvik eden gıda kaynaklarıdır. Probiyotik etkiye ve mikrofloraya olumlu katkıda bulunurlar. Vitamin ve minerallerden vücudun biyoyararlanımını artırırlar.

Kısaca, prebiyotikler, probiyotiklerin besinleridirler. Prebiyotik yiyeceklere örnek olarak, soğan, turp, pırasa, enginar, sarımsak, kuşkonmaz, muz sayılabilir.

Probiyotiklerin Sahip Olması Gereken Özellikler

  • insan florasında doğal olarak bulunan, zararsız ve güvenli olmalı
  • yüksek oranda canlı mikroorganizma içermeli
  • mide asidi ve safraya dirençli olmalı
  • bağırsakta kolonize olabilmeli, doğal floraya adaptasyon sağlamalı
  • bağışıklık sistemini uyarabilmeli
  • antimikrobiyal salgı üretebilmeli
  • vitamin sentezleyebilmeli
  • raf ömrü boyunca canlı kalabilmeli
  • sağlığa olumlu katkı yapabilmeli

Probiyotiklerin Sağlığa Etkisi

SİNDİRİM SİSTEMİNİ ve BAĞIRSAKLARI KORUR

Bağırsakları ve mideyi saran mukusun kalınlığını mukavemetini artırır, enfeksiyon veya iltihabik durumlara neden olabilecek zararlı bakterilerin üremesini engeller.

Bağırsak florasının bozulmasıyla gelişen enfeksiyonların, antibiyotik kaynaklı ishal, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit, crohn hastalığı tedavilerinde yardımcıdır.

VAJİNAL ENFEKSİYONLARI ÖNLER

Bağırsaklar gibi vajinanın da kendine özgü bir florası vardır ve bu denge bozulursa, üriner enfeksiyonlar, bakteriyel vajinozis, vajinal candidiazis, idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar açığa çıkar. Probiyotikler, vajinal floranın devamlılığında ve uygulanan tedavilerin desteklenmesinde de önemlidir.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Bağırsaklarımız ve bağışıklık sistemimiz arasında güçlü bir ilişki vardır. Probiyotikler, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artmasına ve zararlı bakterilerin etkinliğini azalmasına neden olarak, hastalıklardan korunmaya ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olurlar.

Birçok hastalığın risk faktörü olan iltihaplanmayı azaltırlar.

ALERJİLERDEN KORUR

Özellikle sezaryen doğumların, prematüre doğumların çok artması nedeniyle, çocuklarda bağırsak florası dengeli şekilde oluşmayabiliyor. Bu da bağışıklık sisteminin gelişimini geciktiren faktörlerdendir. Probiyotikler, koruyucu mukoza bariyerini güçlendirerek, bağırsakların geçirgenliğini azaltırlar ve alerjen maddelerin kana geçişine engel olurlar.

Yanı sıra, bağırsaklardaki bakterilerin dengesinin vücut ağırlığını etkileyebileceği bazı araştırmalarla gösterilmiştir. Probiyotik takviyelerin, açlık hissini azalttığı ve kilo kaybını kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Probiyotik nedir sorusunun en ayrıntılı açıklamasını sizlerle paylaştık. Sağlıklı Günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir