Sağlık

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde Gaz Sancısı, Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık

Yenidoğan bebeklerde kabızlık olmaması için mutlaka, kaka takibi yapılması gerekir. Yenidoğan bebeklerin, karın kasları tam olarak gelişmediği için dışkılama sırasında ağlamaları normaldir. Bez değiştirme sırasında, kakanın kıvamına bakılmalıdır. Sert ve taneli görünümdeki, kötü kokulu kaka, kabızlık belirtisi olabilir. Bebeğin zorlanmasının ardından, normal kıvamlı bir kaka görülüyorsa, sorun olmadığı anlamına gelir.

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık

Kaka yaparken ağlayan ve acı çektiği anlaşılan yenidoğanın, ne sürede veya en son ne zaman kaka yaptığı düşünülmelidir. İki haftadan küçük olan bebeklerin, günde 1-2 kez kaka yapmaları beklenir. 2 günden daha uzun süre dışkılamayan bebekler, doktor kontrolünden geçirilmelidir. Yeni doğan bebeklerde kabızlık, tedavi edilmediği takdirde, ameliyat gerektiren bir bağırsak sorununa ortaya çıkabilir. Bebeklerde Gaz Sancısı Yazımızı İnceleyebilirsiniz.

1 Aylık Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık

Yenidoğan bebeklerde kabızlık, takip edilmesi gereken bir durumdur. Anne sütünün içindeki motilin hormonu, bağırsakları harekete geçiren bir hormon olduğu için, anne sütü alan bebekler sık sık kaka yaparlar. Emziren annenin kabız olması sebebiyle de bebek kabız olabilmektedir.

Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda, devam sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık görülme sıklığı daha fazladır. Kabızlık görülen bebekler daha fazla emzirilerek, masaj uygulanabilir.

2 Aylık Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık

Yenidoğan bebeklerde kabızlık nedeniyle, dışkılama öncesinde huzursuz olabilmektedir. Bebeğin kakasının koyu renkte ve sert olması ile kabız olduğu anlaşılabilir. Kabızlığın çözümü için, 2 aylık bebeklerde kabızlık ilacı kullanımı, doktor kontolünde olmalıdır. 

3 Aylık Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık

Karın bölgesinde sertlik olan, kaka yaparken hırçınlaşan, 3 aylık bebeklerin kaka kontrolleri yapıldıktan sonra kabız olduğuna karar verilebilir. Bebeklik dönemi, bebeklerin yaşadıkları sorunları dile getirememeleri veya ifade edememeleri nedeniyle zaman zaman ebeveynleri telaşlandıran hassas bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerde görülebilen kabızlık sorunu, özellikle de ek gıdaya geçiş döneminde oldukça yaygındır.
Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık, Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler
Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık

6 Aylık Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerin ek gıdaya geçmelerinden itibaren kabız olma sıklıkları artış gösterir. Bebekler genellikle, 4-6 aylık olduklarında ek gıdaya başlatılırlar. Bu döneme kadar sadece anne sütü alan veya mama ile beslenen bebeklerin bağırsakları, ek gıdaya adaptasyon sorunu yaşayabilir. Bebeğin, lif bakımından zengin olmayan katı gıdalarla beslenmesi, kabızlığa neden olabilir.

1 Yaş Bebeklerde Kabızlık

1 yaşındaki bebeklerde kabızlık neden olur? Bebeklere 1 yaşından önce, inek sütü verilmemelidir. Anne sütünden sonra, çok fazla inek sütü tüketen bebeklerde kabızlık sık rastlanan bir sorundur. Devamlı olarak karbonhidratlarla ve lifsiz gıdalarla beslenmek de kabızlığa neden olmaktadır. Kabızlığın nedeni bulunduktan sonra çözümüne ulaşmak daha kolaydır. Mamanın sindirimi zor olduğundan, mama ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimalleri daha yüksektir.

Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Yenidoğan bebeklerde kabızlık, evde yapılabilecek birtakım fiziksel hareketler ile çözülebilir. 

  • Egzersizler

Bebeklerde hareket, sindirimin hızlandırılması ve bağırsak hareketlerinin desteklenmesi için çok önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle yürümeye başlamamış veya emeklemeye başlamamış bebeklerde egzersiz düzenli olarak yapılması gereklidir.

  • Sıcak Banyo

Yenidoğan bebeklerde kabızlık nasıl geçer sorusuna verilebilecek en güzel yanıtlardan bir tanesi de ılık banyo yaptırmaktır. Bebeklerde kabızlık var ise ılık su ile banyo yaptırılması hem karın kasları gevşetilerek gerginliğin ve ağrının azaltılmasını sağlanır, hem de sindirim hareketlerini hızlandırır. Banyonun verdiği sıcaklıkla birlikte bebekte rahatlama ve karın ağrısında iyileşme görülürken dışkılama da desteklenmiş olur.

  • Sıvı Alımının Artırılması
  • Masaj

Bebeğin karın bölgesine yapılan bazı masaj uygulamaları, bebeklerde kabızlığın giderilmesi için oldukça etkilidir. Bebeğin mide bölgesine parmak ucu yardımıyla saat yönünde dairesel hareketler yapmak, bebeğin diz ve ayakları tutularak karına doğru itmek, yine parmak uçları kullanılarak göğüs kafesinden göbek deliğine doğru düşey hareketler yapmak kabızlığı gidermek için etkili olabilecek bazı yenidoğan bebeklerde kabızlık masajı uygulamalarıdır.

  • Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık Geçmediyse Ne Yapılabilir?

Katı besinler tüketen bebeklerde sindirimi daha kolay olan lifli besinler tercih edilebilir, ayrıca lif oranı yüksek olan taze sebze ve meyveler diyete eklenmelidir. Elma, erik, şeftali, armut gibi meyveler ile yulaf ezmesi, brokoli gibi besinler kabızlığı önlemede etkili olması nedeniyle diyete eklenebilecek sağlıklı besinler arasındadır. Sıvı oranı yüksek olan ve probiyotik bakteriler içeren besinler de bebeğe yeterli miktarda verilmelidir. Bütün bunlara rağmen sonuca ulaşamaz iseniz bebeğinize gerekli testlerin yapılabilmesi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir