Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı

Gaz Giderici Besinler, bebeklerde gaz sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde gaz sancısı, onları son derece rahatsız eden bir durum halini alabilmektedir. Gaz sancısı çeken bebekler huysuzlaşabilir ve sık sık ağlamaya başlar. Bu nedenle aileler de zor zamanlar yaşayabilmektedir. Günün hemen hemen her anında gözlemlenebilen gaz sancıları, genellikle akşam saatlerinde artmaktadır. Bir bebek 6. haftasına ulaştığı zaman, gaz sancısı problemleri de baş göstermeye başlayacaktır. Bu sancılar genellikle 3 saat boyunca bebeklerin huzursuz olmasına neden olur ve bu periyot gayet normaldir.

Bebeklerde Gaz Sancısı

Gaz sancısı belirtileri günün her saatinde görülebildiği gibi özellikle akşam saatlerinde artış gösteren bir problemdir. Bebeklerde gaz belirtileri özellikle akşam saat 6’dan sonra artış gösterir. Bebeklerin 6. haftadan itibaren 3 saat gibi bir süre boyunca huzursuz olmaları normaldir. Ancak eğer bebek birkaç saat içinde sakinleşmiyor ve günün diğer kısmını da huzursuz geçiriyor ise anne ve babaların en kısa sürede çocuklarını uzman bir doktora götürmeleri gerekmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısının Belirtileri

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri tipik olarak doğumdan 2-3 hafta sonra ağlama nöbetleri başlamaktadır. Ağlama nöbetleri günün yaklaşık aynı saatlerinde, sıklıkla akşamları olmaktadır. Bu yakınmalar bebek 4-6 haftalıkken en yoğun seviyeye çıkar ve bebek genelde üç aylıkken kaybolur. Gaz ağrısı sırasında bebekler bacaklarını karnına doğru çeker, yüzü kızarmış bir şekilde, ellerini yumruk yaparlar. Yüzünde acılı bir ifade vardır. Karın şiş ve serttir. Bu sırada bebek rahatlamak için emmek ister. Ancak emmeye başladıktan kısa bir süre sonra çığlık atarak memeden ayrılır. Bu sırada bebek sürekli meme ile savaş hâlindedir.

Bebeklerde Sancı Nasıl Giderilir?

  • Anne Sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenenler göre daha az gaz ağrısı çekmektedir. Meme veya biberon ile beslenme sırasında bebeğin gaz yutmamasına özen gösterilmelidir. Her beslenme sonrasında bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
  • Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
  • Rezene içeren bitki çayları gaz ağrılarını azaltabilir. Ancak bunların sık verilmesi, beslenmeyi olumsuz etkileyebileceğinden dikkatli olunması, en önemlisi öncesine doktoruna danışılması gerekmektedir. Bitkisel Çözüm Yazımızı İnceleyebilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısını Artırabilecek Etkenler

  • Sık ve düzensiz beslenme,
  • Erken dönemde başlanan ek gıdalar,
  • Şekerli su içirilmesi,
  • Emziklerin bala veya pekmeze batırılarak verilmesi,
  • Çok erken aylarda nişastalı gıdalara başlanması,
  • Meyve ve meyve sularının gereğinden çok verilmesi veya meyvelerin olgunlaşmamış olması,
  • Gereğinden fazla su içirilmesi veya tam tersi yeterince su verilmemesi,
  • İyi temizlenmemiş şişe – kaşık ve emzikler, uzun süre kapağı açık bırakılmış şuruplar (vitaminler, antibiyotikler, ateş düşürücü, ağrı kesiciler)
  • Altının uzun süre ıslak kalması,
  • Bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olması,
  • Uzun süre aynı konumda yatması,
  • Kundaklanması veya hareket kabiliyetini sınırlayan kuşaklarla sarılması.
Bebeklerde Gaz Sancısı, Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık
Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde genellikle 2-3 haftalıktan itibaren görülmeye başlamaktadır. Bebeklerin gaz sancıları, 4-6 haftalıkken gittikçe yoğunlaşmaktadır. Bu dönemde bebeklerin ağlama nöbetleri giderek artmaktadır. Sonuçta bebeğiniz günün büyük bir bölümünde huzursuz ve huysuz olacaktır. 

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Azalır?

Bebekler, doğumu takip eden haftalarda gaz sancısı çekmeye başlamaktadırlar. Bu durumun en temel nedeni, sindirim sistemlerinin yeterince gelişememiş olmasıdır. Ancak bebek 3. ayına ulaştığı zaman, fizyolojik gelişimi ilerleyecek ve karnının üzerinde dönme hareketi yapmaya başlayabilecektir. Bebeklerin hareket kabiliyeti arttıkça, gaz sancılarının sıklığı da azalacaktır. 4. ayında hareket kabiliyetini tamamen kazanan bebekte artık gaz sancılarının da sona erdiği görülür.

Gaz Sancısını Azaltmanın Yolları Nelerdir?

    1. Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü bebeklerin sindirebilmesine en uygun, doğal besindir.
    2. Emzirme aralığın en az 2 saat olarak ayarlayın, saat başı emen bebeklerde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışarak gaz yapabilir.
    3. Sakin olun, bebeğe şefkatle ve güvenle yaklaşın.
    4. Bebeği aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulundurmayın.
    5. Bebeğinizi dar kıyafetlerle, üst üste giydirmeyin.

Bebeklerde gaz sancısını önlemek için bebek hamağı kullanmak faydalı oluyor. Alman TÜV Rheinland tarafından güvenlik onayı verilmiş Türkiye’nin ilk ve tek bebek hamağı olan Hamak Keyfi bebek hamağı, ritmik hamak salınımları ile gaz sancısı çeken bebeklerin ve kolik bebeklerin bağırsaklarında sıkışıp kalan küçük gaz kabarcıklarının serbest kalmasına yardımcı olduğundan dolayı bebekler hamakta daha rahat ve uzun süre uyuyor.

Bebeğin sakinleşmesi için, annenin, bebeğin karnına ve ayaklarına masaj yapması, bebeği kucağına alarak ya da bebek arabasıyla gezdirmesi de gaz sancısını azaltmada faydalı oluyor. Ancak bebeği gezdirmek yorucu bir yöntem olduğundan dolayı bebek hamağı kullanmak anneler için hayatı kolaylaştıran kurtarıcı bir yöntemdir. Hamak Keyfi bebek hamağında yatarak gaz sancısından kurtulan bebekler, daha kısa sürede uykuya dalarak uzun süre uyurlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir