Sağlık

Anne Sütü Nasıl Artar?

İlk aylarda bebeklerin tek istediği şey anne kucağı ve anne memesidir. Gerçekten bebeğinize sütünüzün yetmediği aylık kontrollerde doktorunuz tarafından tespit edilirse sütü artırmak için bazı yöntemler kullanılabilirsiniz. Anne sütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenebilmeleri için en önemli gıdadır. Bazı annelerin anne sütü azlığı yaşanabilmektedir. anne sütünün az ise anne sütü nasıl artar diye araştırma yapıyorsanız bir takım yöntemler vereceğiz. Bu yöntemler için anne sütü nasıl artar yazımızı okuyabilirsiniz…

 

Anne Sütü Nasıl Artar?

     Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için elinizden geleni yaptınız. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra da bu amaca uygun bir şekilde hayatınızı sürdüreceksiniz. Bebeğinizin sağlığı için elinizden geleni yapacaksınız. Onu en iyi şekilde büyütmeye çalışacaksınız. Onun büyüdüğü her anında yanında olacaksınız. Onunla gülecek onunla ağlayacaksınız. Oyuncaklar alınacak beraber oynayacaksınız. Güzel gülücükler ile hayatınıza neşe katacaksınız. Ağladığında beslenmesi için emzireceksiniz. Peki ya anne sütünü arttırmak için ne yapmanız gerekir? İşte anne sütü nasıl artar sorusunun cevapları…

Anne Sütü Nasıl Artar ?
Anne Sütü Nasıl Artar ?

Anne Sütü Nasıl Artar Diye Soranlara Etkili Çözümler

·

  • Moraliniz yüksek tutun.
  • Bebeğinizi sık sık emzirin.
  • Bebeğin memeyi doğru yakalamasını sağlayın.
  • Her iki memenizi de emzirin
  • Her zaman memenizi teklif edin.
  • Mama kullanmayın.
  • Sütünüzü sağın.
  • Dinlenin.
  • Sıvı alımına dikkat edin.
  • Dengeli beslenin.
  • Süt artırıcılarını kullanın.

Anne Sütü Nasıl Artar Diye Soranlara 14 Altın Tavsiye

  1. Süt besleyiciliği ve miktarını artıran en önemli etken su tüketimidir. Günde en az 2-3 litre sıvı tüketmelisiniz.
  2. Doğum sonrasında aldığınız kiloları hızlı bir şekilde vermek için doğum sonrası diyeti yapmamalısınız.
  3. Günlük protein ihtiyacınızı karşılarken hem bitkisel hem hayvansal protein kaynaklarını kullanabilirsiniz.
  4. Mevsim meyvelerini tüketmeye özen göstermelisiniz.
  5. Süt ürünleri, et ürünleri, tahıllar, bakliyatlar, kuru yemişler, meyveler, sebzeler… Her besin grubundan orantılı bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz.
  6. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığının korunması, sinir sistemi ve kasların daha sağlıklı bir şekilde görev yapması açısından çok önemlidir.
  7. Kalsiyum ihtiyacını karşılaması dışında yeşil yapraklı sebzeler kan dolaşımını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  8. Tatlı ihtiyacınızı sütlü tatlılar ve meyveler ile sağlarsanız hem ihtiyacınız olan besin değerlerini karşılayabilir hem de gereksiz kalori alımını engelleyebilirsiniz.
  9. Arpa, siyah susam, kimyon, fesleğen, dereotu, sarımsak, yulaf ezmesi, zeytinyağı, rezene, keten tohumu yağı, susam yağı gibi besin değeri yüksek gıdaları öğünlerinize eklemelisiniz.
  10. Balkabağı, havuç, kayısı, kavun gibi turuncu renkli sebze ve meyveler beta karoten açısından zengin oldukları için beslenmenize destek olur.
  11. Anne sütünün azalmaması için yapılması gerekenler arasında bol dinlenme vardır.
  12. Gergin ve tam boşalmamış memede süt yapımı yavaşlar ya da durabilir. Bu nedenle bir meme emzirildikten sonra diğer memeye geçilmelidir.
  13. Bebeğinizi ne kadar emzirirseniz sütünüz o kadar artar..
  14. Emziren annelerin beslenmesini ve artan sıvı ihtiyacını karşılamaya destek olan sıvı takviye edici gıda tüketebilirsiniz. Anne sütünü artıran gıdalar ile sütünüzü artırabilirsiniz.

Bebeğinizin Yeterli Anne Sütü Aldığının İşaretleri

Süt üretim miktarınızı hesaplamak yerine bebeğinizin yeterince süt alıp almadığının işaretlerine dikkat etmek daha önemlidir. Şu soruları cevaplamaya çalışın:

  • Bebeğiniz kilo alıyor mu?Bebeğinizin doğduktan sonraki birkaç gün kilo kaybedebileceğini (genellikle doğum kilosunun en fazla yüzde yedisi kadarını)unutmayın,ancak bu kilolar birkaç hafta içinde geri alınmalıdır.
  • Bebeğiniz yeterince bez değiştiriyor mu? Yenidoğanların değiştirdiği bez sayısı, yeterince beslenip beslenmediğiyle ilgili iyi bir göstergedir. Günde ortalama altı bez değiştirmeli, bunların üç ya da dördünde cıvık kaka olmalıdır.
  • Bebeğinizin emme sıklığı nedir?Yenidoğanlar genellikle günde 8 ila 12 kere, ortalama iki üç saatte bir beslenirler. Bu sıklık büyüme ataklarıyla birlikte artabilir.
  • Bebeğiniz beslenmeler arasında mutlu görünüyor mu?Bebeğiniz emzirildikten sonra (huysuz ve mutsuz değil de) doymuş, mutlu, atik ve aktif görünüyorsa, yüksek ihtimalle ihtiyacı olan besini almış demektir.

Bebeğiniz yeterli süt alamıyorsa, sürekli ya da çoğunlukla uykulu olduğunu da fark edebilirsiniz. Eğer öyleyse,mutlaka hekiminize danışmalısınız.

Anne Sütü Üretimini Ne Etkiler?

  • Emzirmeye başlamak için fazla beklemek (doğum sonrasında ideal olarak yaklaşık saatte bir emzirmeyi hedefleyebilirsiniz, ama bazı durumlarda bu mümkün olmayabilir)
  • Yeterince emzirmemek (uzmanlar günde yaklaşık 8 ila 12 kez emzirmeyi öneriyor)
  • Psödoefedrin içeren belli bazı ilaçlar, hatta bazı belli tip hormonal doğum kontrol haplarını kullanmak
  • Bebeğiniz memeyi doğru kavramıyor ve böylece süt üretimini teşvik etmiyorsa
  • Göğüs ameliyatı olduysanız
  • Bebeğiniz prematüre doğduysa
  • Gebeliğe bağlı yüksek tansiyonunuz varsa
  • Obezite
  • İnsülin almanızı gerektiren diyabetiniz varsa

Anne Sütü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Anne sütü üretimi ilk haftalarda hormonal, sonra mekanik bir hal alıyor: Memelerin bir zekası var. Meme boşaldıkça, doluyor. Yani siz memeyi sık sık boşaltarak ona ”süt lazım, yetmiyor” diyorsunuz. O da kolları sıvayıp, daha çok üretmeye başlıyor. Eğer dolu kalırsa, “demek bu kadar lazım değil” diyerek üretini yavaşlatıyor. Anlayacağınız, biraz arz talep meselesi…
  • Bütün anne sütü arttırma teknikleri, yukarıdaki “memeyi boşlatma” prensibine dayanır. Süt yaptığı ya da kestiği kanıtlanmış herhangi bir besin yoktur. Beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken tek şey; çok sıvı tüketmek ve normalde almanız gereken kaloriden bir miktar daha fazla kalori almaktır. Zira, kaloriyi ya da suyu kısarsanız; bu mekanizma önce annenin ihtiyaçlarını, sonra süt üretimini düşünür. Süt üretimine yetecek su ve kalori kalmaz.
  • Pompadan çıkan süt ile çocuğun emerek aldığı süt miktarı arasında fark var. Pompalar bebeklerin emişini taklit ediyor, ama dedim ya, memeler zeki, yemiyor. Bebek, o memeden pompayla sağdığınızdan daha fazla süt çıkarıyor.
  • Süt memelerden bir kaç farklı akışta gelebiliyor. Bu durum, özllikle pompayla sağarken anneleri yanılta biliyor. Süt önce geliyor, sonra akış duruyor, bir kaç dakika sonra tekrar bir akış oluyor. Yani süt artık gelmiyor olsa bile, en az beş dakika daha sağmaya devam etmek gerekiyor.
  • Memeden ilk gelen sütün su oranı, daha sonra gelen sütün yağ oranı yüksek oluyor. Sık sık az az emerse, bebek kilo almada bu nedenle sorun yaşayabiliyor, anneler sütü az zannediyor. Bir memeyi sonuna kadar emzirmek ya da sağmak gerekiyor.
  •  

Günlük Öğünler İle Anne Sütü Nasıl Artar ?

“Kahvaltı: Bir anne mutlaka kahvaltı yapmalıdır. Toplumda şekerli içecek ve yiyeceklerin anne sütünü arttırdığına dair çok yanlış bir inanış vardır. Şekerli içecekler ve tatlılar, sağlıklı gıdaların emilimini engellediği için, tam tersi süt üretiminde aksamalara yol açar. Kahvaltıda 1 tane kuru incir veya 1 tatlı kaşığı pekmez demir deposu olduğu için iyidir. 1 su bardağı da taze sıkılmış meyve suyu içilebilir. Bunlar dışında iştah ve istek olduğu ölçüde peynir, yumurta, zeytin, yeşillik ve diğer kahvaltılık ürünlerden yenilmelidir. Mısır gevreği ,çok fazla unlu yiyeceklerden,maydanoz ve naneden kaçınmak gerekir. Aralarda çok fazla çay ve kahve içmek de süt üretimini olumsuz etkiler, onun yerine doğadaki diğer doğum yapmış canlılar gibi su tüketimini arttırmak çok sağlıklıdır.

Öğle Yemeği: Hazmı kolay ve besleyici değeri yüksek olan tencere yemeklerini, etli sebze yemeklerini, zeytinyağlıları tercih edelim. Su oranı yüksek olan ıspanak, pazı, kara lahana, yeşil fasulye gibi sebze yemeklerini özellikle tercih edelim, ayrıca her yemekle birlikte bol miktarda marul salatası çok iyi gelecektir. Sadece bazen süt üretimini azalttığı söylenen maydanoz ve naneden ayrıca kızartma ve çok yağlı, unlu ve şekerli yiyeceklerden uzak duralım.

Akşam Yemeği: Özellikle hazmı zor olan ve uyku düzenimizi bozabilecek ve gaz oluşturacak baklagillerden, meyve ve salata gibi çiğ sebzelerden uzak durmanızı öneririm. Akşam ideali çorba ile başlayıp, sonra açlığımız azalıncaya kadar pişmiş hafif bir sebze yemeği ile günü kapamaktır.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir