Mutlu Yaşam Desteği

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer? Bebeklerde Gaz Sancısına Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

   Dünyaya henüz yeni gelen bebeğin en büyük sorunlarından olan gaz sancısı bebekte huzursuzluk yaratır. Bebeğin çok sık ağlayarak sürekli bir tepki vermesine sebep olur. Bu da hem bebeği hem aileyi büyük ölçüde yoran bir konudur. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen anne-babaların mutlaka yeni doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir öğrenmesi gerekir. Yeni doğan bebekler için gaz sancısı çok zorlu olabilir. Gazı olan bebek huzursuz olur. Sürekli ağlayarak ve ayaklarını karnına çekerek kendini belli eder. Gaz sorunu yaşamayan çocukların yanı sıra kolik bebekler gece gündüz sıkıntılı bir dönem geçirir. Bu aynı zamanda ev halkına da yansıyabilir. Geçici olan bu dönem bebeğe aşırı rahatsızlık verdiğinden dolayı geceleri uyku sorunu baş göz eder.

Bebeklerde Gaz Sancısına Karşı Alınacak Önlemler

   Bebekten bebeğe değişmekle birlikte gaz sancıları ortalama 5-6 ay devam edebilir. Bu dönemde bir takım şeylere dikkat edildiği takdirde gaz sorunlarını büyük oranda hafifletebilirsiniz. Bebeği sıkı ve üst üste giydirmenin hiçbir faydası yoktur. Bebeğinize pamuklu ve rahat giydirmeniz onu ferahlatacak gazını çıkarmada da yardımcı olacaktır. Bebeğinize anne sütü vermek bebeğinizin sindirimi için çok daha kolay olacaktır. Ek gıdaya geçişin erken olması gibi nedenlerde bebeğinizin fazla gazlı olmasına neden olabilmektedir. Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer bu konu hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Bebek emdikten sonra kramp şeklinde ağrılarla karşılaşabilir. Ama bebeğin gaz sancısı dışındaki herhangi bir sebepten dolayı ağlamadığından emin olmanız önemlidir. Genelde sancılar en çok açlıkla karıştırılır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir ?

1.Özellikle yaz aylarında bebeğinizi her gün yıkayabilirsiniz. Bebeğinizin rahatlamasını sağlamanın yanında gazının çıkmasına da yardımcı olacaktır.

2.Bebeğinizin altını sık sık değiştirin ve pişik olmasını engelleyin.

3.Bebeğinizi belli aralıklarla besleyerek bebeğinizin anne sütünü sindirmesini sağlayın.

4.Bebeğinizin karnına hafif masajlar yapın. Ayaklarını üşütmemeye özen gösterin.

5.Bebeğiniz için bir çay bardağı suya bir çay kaşığı kimyonu kaynatıp soğuduktan sonra süzerek bebeğinize tok karnına çok az verebilirsiniz. Kimyonda bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

6.Emziren anneler gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmadığı takdirde bu bebeğine de geçecektir.

7.Bebeğinizi fazla sıcak veya fazla soğuk alanlarda bulundurmamaya özen gösterin.

gibi birçok yöntem kullanarak bebeklerin gaz sancısı sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

   Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl giderilir bu konu hakkında bilgi vermiştik birde bu problemin nedeninden bahsetmek gerekir. Anne karnından çıkıp yeni bir dünyaya geçiş yapan minik bebekler, adaptasyon sürecinde birtakım fizyolojik uyum aşamalarından geçer. Bunlardan bir tanesi de gazdır. Henüz yeni doğmuş bir bebek, annesi tarafından emzirilmeye başlandığında hava yutar. Emzirme sırasında sıklıkla hava yutan bebek, mide ve bağırsaklarında da bazı hareketlenmeler yaşar. Bebeklerdeki gaz sancısının nedeni, temel olarak bu şekilde özetlenebilir. Yani gaz neden olur sorusu fizyolojik tanımlamalar ile açıklanabilir. Ebeveynliği henüz yeni tatmış olan bireyler için gaz sancısının belirtilerini anlamak bile endişe verici olabilir. Yenidoğan gaz sancısı direkt olarak anlaşılamayabilir. Yapılması gereken bebeğin huzursuzluğunu olabildiğince erken fark etmektir. Bu sürede bacaklarını karnına doğru çeken bebek, sancısını yalnızca bu şekilde belli edebilir. Gaz sancıları genellikle akşam saatlerinde yaşansa da günün herhangi bir saatinde gözlemlenmesi de sürpriz olmayacaktır.

Bebeklerde Gaz Çıkarma Hareketleri

   Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir Bu konunun daha detayına inersek daha somut hareketlerle de çözümler bulunabilir. Bebeklerde gaz çıkarmak için gaz masajı ile birlikte birtakım hareketler de vardır. Çoğunlukla bu hareketler denenip bir sonuç alınamadığı takdirde bebek gaz masajı aşamasına geçilir. Gaz çıkarma hareketi denildiğinde akla ilk olarak bebeğin sırtı sıvazlama gelir. Sıvazlamanın yanı sıra mevsime göre ılık bir duş da bebeğe iyi gelebilir. Bebeğinizin bacaklarını karnına doğru hafifçe çekerseniz bu hareket de bebeği rahatlatabilir. Bu durumlarda bebek gaz damlası da kullanılabilir. Ama kuşkusuz en etkili ve en kesin yol gaz masajı olarak kabul edilir. Yeni doğan bebeğin gazı nasıl çıkar gibi soru işaretlerine sahip olan ebeveynler, bu cevapları dikkate alabilir.

Bebeklerde Gaz Sancısını Artırabilecek Etkenler

  • Sık ve düzensiz beslenme,
  • Erken dönemde başlanan ek gıdalar,
  • Şekerli su içirilmesi,
  • Emziklerin bala veya pekmeze batırılarak verilmesi,
  • Çok erken aylarda nişastalı gıdalara başlanması,
  • Meyve ve meyve sularının gereğinden çok verilmesi veya meyvelerin olgunlaşmamış olması,
  • Gereğinden fazla su içirilmesi veya tam tersi yeterince su verilmemesi,
  • İyi temizlenmemiş şişe – kaşık ve emzikler, uzun süre kapağı açık bırakılmış şuruplar (vitaminler, antibiyotikler, ateş düşürücü, ağrı kesiciler)
  • Altının uzun süre ıslak kalması,
  • Bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olması,
  • Uzun süre aynı konumda yatması,
  • Kundaklanması veya hareket kabiliyetini sınırlayan kuşaklarla sarılması.
Gibi çeşitli nedenler doğrultusunda bebeklerde gaz sancısı oluşabilir. Daha detaylı bilgi için sayfamızdan diğer yazılara göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir