Sağlık

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık, Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler

Sindirimi zor olan besinlerin tüketilmesi, bebeklerde nedensiz ağlamaya sebep olabilmektedir. Bunu nedeni gaz yapıcı besinlerin bebeğe geçmesinden kaynaklıdır. Bebeklerde gaz yapan besinlere dikkat etmek gerekir. Bebeklerde gaz yapan yiyecekler nelerdir? sorulara yanıt verelim.

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler

Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler: İçerdikleri yüksek vitamin oranına rağmen maalesef en çok bebeklerde gaz oluşumunu sağlayan yiyecekler arasında bulunuyorlar.

Nohut, kuru fasulye, mercimek, bakla ve bezelye gibi baklagiller: Yine besin değeri olarak oldukça yararlı olan baklagiller lohusalık döneminde tüketilmesi gerekenlerden. Bu durumda baklagillerin pişirme esnasında birtakım kurallara dikkat edebilirsiniz. Baklagilleri önce kaynatıp, kaynatırken köpüğünü alıp bu kaynatma suyunu dökerek yeniden pişirebilirsiniz.

Pırasa, brokoli, karnabahar ve lahana gibi sebzeler: Bu sebzeleri pişirirken içerisine gaz oluşumunu engelleyen bir baharat olan kimyon ekleyebilirsiniz.

Kafeinli içecekler ve çay: Bu içecekler aynı zamanda bebekte uykusuzluk durumu yaratabilir.

Kepekli besinler

Soğan

Bebeklerde Gaz Problemi Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde gaz problemi 4 aylık olana kadar görülür ve gitgide azalır. Bu süreçte bebeklerde gaz yapan yiyeceklere dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Bebeklerde Gaz Sancı İçin Bitkisel Çözüm Yazımızı Okuyabilirsiniz.

Anne Sütü Mü Yoksa Hazır Mama Mı Daha Çok Gaz Yapan Yiyeceklerdendir?

Uzmanlar hazır mama ve anne sütünün gaz yapma aşamasında bir farkı olmadığını savunuyor.

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık, Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler
Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler

Anne Sütünden Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Özellikle sindirimi zor olan besinlerin tüketilmesi, bebeklerde nedensiz ağlamaya sebep olabilmektedir. Bunu nedeni gaz yapıcı besinlerin bebeğe geçmesinden kaynaklıdır. O yüzden süt azalmasını önlemek, bebeklerde gaz problemini en aşağı indirmek ve sağlıklı sebze meyve tüketimini aktarabilmek için, doğru besin kaynaklarını tüketmek gerekmektedir. O yüzden emzirme döneminde bebeğe gaz yapan yiyeceklere dikkat etmek gerekir;

– Lahana

– Karnabahar

– Brokoli

– Çeşitli baharatlar

– Kafeinli içecekler

– Kepekli yiyecekler

– Bakla ve kuru fasulye ile bezelye gibi baklagil çeşitleri

– Kayısı, portakal, erik limon, şeftali ve greyfurt ile armut gibi meyveler

– Soğan

– Çikolata ve çay

– Kızarmış veya yağlı ürünler

– Fındık ve fıstık gibi çok fazla kuruyemiş tüketimi

– Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyve çeşitleri

– Soda

– Süt ürünleri

Emziren Annelerde Gaz Olmaması İçin Ne Yapılmalı?

Öncelikle mutlaka gaz yapmayan besin kaynakların tüketilmesi en önemli husustur. Böylece emzirme yoluyla bebeğe geçen besin kaynakları da minik yavru üzerinde ciddi anlamda bir gaz sorunu yaratmaz. Bunun dışında D vitamini olan güneş kaynağından yararlanmak çok önemlidir. Yemeklerde iyotlu tuzun kullanılması da yine bebeklerde gaz sorununun önüne geçebilir. Ayrıca besin tüketirken mutlaka emziren anneler yemeklerini yavaş tüketmeli ve yeterince çiğnemelidir. Bu gibi unsurlara dikkat ederek emzirme dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkün. 6 aydan sonra bebek besin kaynaklarını tüketmeye başladığı zaman, gaz yapıcı besin kaynaklarını da biraz daha fazla tüketmeye başlamak mümkün.

Emziren Anneler Bebeklerde Gaz Yapan Yiyeceklerden Nasıl Uzak Durmalı?

En başta şunu belirtmekte fayda var ki her bünye birbirinden farklıdır. Anne ve bebek arasındaki ilişki de kendine özel ve biriciktir. Bu nedenle birçok besin grubu için genelleme yapmak çok da mümkün değildir. Bazı yiyeceklere yönelik toleransınız oldukça yüksek olabilirken bazı yiyecekler sindirim sistemi açısından anne ve bebek için zorlayıcı olabilmektedir. Bir yandan anne sütünü arttırırken bir yandan da tükettiğiniz besinlerin bebeğinizde gaz yapmamasına dikkat etmeniz önemlidir.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir